Voordat u overweegt een kitten van ons aan te schaffen is het zinvol om onderstaande door te lezen!

Verkoopcontract
Het welzijn van onze katten en kittens is voor ons erg belangrijk. Om deze - en een aantal andere - reden(en) verlaten onze kittens onze cattery met een verkoopcontract. Dit verkoopcontract is vooraf bij ons op te vragen en in te zien, alsook te zien bij ons op onze site. Dit contract is er niet alleen voor ons, maar ook voor u als koper.

Fok- of huisdier
Bij de verkoop van een kitten uit onze cattery maken we onderscheid tussen een kitten voor de fok en een kitten dat enkel gehouden zal worden als huisdier. Met een kitten dat als huisdier gehouden zal worden, mag niet worden gefokt. Dit wordt vermeld op de afstammingspapieren van het betreffende kitten. De prijs van een kitten dat als huisdier wordt verkocht is hetzelfde als een kat waar wel mee gefokt mag.

Dit wil echter absoluut niet zeggen dat een kitten wat als huisdier geplaatst wordt van mindere kwaliteit is. Integendeel zelfs. Feit is echter dat wij soms op basis van contracten (die rusten op één of beide ouderdieren) geen toestemming hebben om kittens hiervan 'voor de fok' te verkopen. Daar komt bij dat we zelf ook erg voorzichtig zijn met het plaatsen van kittens bij fokkers. Mocht u toch geïnteresseerd zijn in een kitten voor de fok, geeft u dit dan alstublieft direct in het eerste contact met ons aan, zodat wij gezamenlijk kunnen bekijken of uw fokdoelen en de wijze waarop u uw dieren huisvest, aansluiten bij die van ons.

Indoor/outdoor
Wij geven er sterk de voorkeur aan onze kittens te plaatsen bij mensen die hun kat(ten) binnen houden, met eventueel toegang tot een afgeschermde tuin en of afgeschermd balkon.

Socialisatie en moment van verhuizen
Onze kittens mogen verhuizen op de leeftijd van circa 14 weken. Zij hebben dan voldoende tijd bij de moederpoes doorgebracht en zijn goed gesocialiseerd. Katers zijn dan inmiddels gecastreerd.

Gezondheid, vaccinatie en identificatie:
Kittens worden op de leeftijd van 9 weken gechipt en gevaccineerd tegen katten- en niesziekte (vastgelegd in Europees Dierenpaspoort). Deze enting word op een leeftijd van 12 weken herhaald.
Hierna kan in overleg met uw eigen dierenarts een passend entschema worden opgesteld. Doorgaans
zal dit neerkomen op éénmaal per jaar.
Verhuisd een kitten richting buitenland zal het kitten met een leeftijd van 15 weken gevaccineerd worden tegen Rabies. Het kitten verhuisd dan met een leeftijd van 17 weken.

Wat u goed moet bedenken voor u een kitten of kat aanschaft
Gezien het feit dat sommige mensen allergisch zijn voor katten, is het belangrijk dat u dit vóór de aanschaf van een kat onderzoekt, door het bezoeken van een ruimte waar katten verblijven (een asiel, of vrienden/kennissen die huisdieren hebben). Een kat wordt gemiddeld 15 tot 20 jaar oud. Het is verstandig om van tevoren goed te bedenken of u bereid bent al deze jaren voor uw nieuwe huisgenootje te zorgen. Katten kunnen verharen; gaat u zich wellicht niet storen aan de haren op het
bankstel? En wat wanneer de kat een keertje in de gordijnen hangt, of een vaas omstoot? Ook iets om goed over na te denken zijn de kosten die voortvloeien uit de aanschaf en het bezit van een huisdier. Niet alleen voer, maar ook met eventuele dierenartskosten dient u rekening te houden.

Gezelschap
Wanneer u na goed beraad besluit een kat in huis te nemen, dan is het belangrijk om te weten dat het niet voldoende is om zo af en toe een bakje voer en water voor uw huisgenootje neer te zetten. Liefde en aandacht zijn voor de kat minstens zo belangrijk, zeker voor een Noorse Boskat. Op het moment van verhuizing neemt u als nieuwe eigenaar feitelijk de plaats van moederpoes en eventuele broertjes/zusjes in. Mocht u vanwege werk veel van huis zijn en u heeft naast het kitten geen andere huisdieren, dan is het derhalve beter om niet één, maar twee kittens te nemen, zodat zij zich overdag met elkaar kunnen vermaken (dit hoeven uiteraard niet twee kittens uit eenzelfde nest of van eenzelfde ras te zijn). Over het algemeen geldt dat een Noorse Boskat kitten of kat niet gedurende lange tijd alleen kan blijven. Zo af en toe een dagje gaat nog wel, maar bedenk dat u wellicht ook een keertje op vakantie wilt.

Huisvesting
Een kat kan in vrijwel elk type woning geplaatst worden. Wij geven er sterk de voorkeur aan om onze kittens te plaatsen bij mensen die voornemens zijn het kitten binnen te houden (met eventueel toegang tot een afgeschermde tuin en/of afgezet balkon). De oppervlakte van het huis doet niet ter zake, zolang de omgeving maar interessant genoeg is. Dit kunt u realiseren door een krabpaal te plaatsen en speelgoed voor uw kat aan te schaffen. Verder heeft u een kattentoilet nodig en is het fijn wanneer er voor de kat een rustig plekje is om te slapen.

Castratie/sterilisatie
Als laatste willen wij u nog graag wijzen op het belang van castratie/sterilisatie. Dit kunt u het beste zo spoedig mogelijk laten doen. Voor poezen geldt dat wij hanteren dat wij willen dat het kitten geholpen is voor de leeftijd van 6 maanden. katers laten wij vroegcastreren. Wij kunnen u in een persoonlijk gesprek informeren over de redenen hiervoor.

Hulp en advies
Tot slot willen wij benadrukken dat de verantwoordelijkheid die wij voelen voor onze kittens niet ophoudt op het moment dat het kitten ons huis verlaat. Met vragen of voor advies kunt u te allen tijde contact met ons opnemen. Mocht u nog aanvullende vragen hebben kunt u vrijblijvend mailen naar Info@limburgseboskatten.nl